ELŐADÓKNAK

GYIK

A pályamunka maximális 40 oldalas oldalszámába beletartozik a fedőlap, tartalomjegyzék, rövidítésjegyzék, köszönetnyilvánítás és a hivatkozások is?

Igen. Az oldalszámot a feltöltési rendszer ellenőrzi, és a limitet túllépő dokumentumot nem is lehet feltölteni.

Az elvárt 12pt betűméret a dolgozat minden elemére érvényes?

A táblázatokban és az ábrákon szereplő szövegekre, valamint a hivatkozásokra vonatkozóan engedünk eltérést az általános előírástól: ezen elemek betűmérete legalább 10-es, sortávolsága legalább 1-es lehet. (Valamennyi további szövegrészre érvényes az általános előírás: 12-es betűméret, 1.5-es sortáv).

A dolgozat fedőlapján szerepelnie kell annak hogy „36. OTDK Biológia szekció”. Ez fordítható-e angol dolgozat esetén angolra, vagy maradnia kell magyarul, vagy az egész lapnak magyarnak kellene-e lennie?

A „36. OTDK Biológia szekció” maradjon magyar.

Mikor fog elkészülni a konferencia programja?

Elkészült! https://biotdk2023.elte.hu/program/tudomanyos

Hogy zajlik a bírálati folyamat?

A bírálati folyamat megismeréséhez görgess az oldal aljára!

A honlapon Pázmány Péter sétány 1/A és 1/C is szerepel. Melyik épületben lesz a konferencia?

A tagozati előadásokat az 1/C-ben tartjuk. (Az 1/A az ELTE TTK hivatalos címe.)

Akik angol nyelvű dolgozatot és előadás esetén mit takat a magyar összefoglaló? Ez beleszámít a 12 percbe?

Angol nyelvű előadás esetén a magyar nyelvű összefoglalóban az eredményeket kell magyarul összefoglalni, nem szükséges az egész előadást összefoglalni. Ez a magyar összefoglaló beleszámít az előadás 12 percébe.

A pályamunka leadása óta születtett új eredmények bemutathatók közvetlenül a régi eredmények után, esetleg azokkal egy dián vagy csak az előadás legeslegvégén?

Az új eredmények tetszőleges helyen prezentálhatók. A lényeg, hogy a pályamunkában nem szereplő, azóta született eredmények jól elkülöníthetőek legyenek a pályamunkában szereplő eredményektől, hogy a hallgatóság értse, pontosan mely eredmények képezték a pályamunka részét.

Regisztrálni csak hétfőn reggel lehet?

Természetesen nem csak hétfő reggel lehet regisztrálni. Aki pl. kedden érkezik, ezt aznap is megteheti majd az Infopultnál.

 

 

 

A BÍRÁLATI FOLYAMATRÓL

A bírálók/zsűri kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a potenciális bírálók/zsűritagok lefedjék a legjelentősebb hazai és határon túli szakmai műhelyeket, illetve az egyes nemek lehetőleg egyenlő arányban legyenek képviselve. Külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan kollégákat kérjünk fel erre a feladatra, akik az utóbbi években mentorációs munkájukkal már bizonyították elkötelezettségüket a OTDK intézménye iránt. Igyekszünk magas presztízsű külföldi egyetemeken és kutatóhelyeken dolgozó magyar kutatókat is bevonni a bírálói munkába, akik kompetenciájukkal a rendezvény szakmai színvonalát fogják majd emelni.

A javasolt bírálók listáját az OTDT Biológia Szakmai Bizottság elé terjesztjük, az esetleges módosítási javaslatok alapján véglegesítjük, majd a szakmai bizottság jóváhagyó szavazása után a bírálandó dolgozatokat hozzárendeljük a bírálókhoz az OTDT online rendszerében. Előfordulhat, hogy a konferenciára felkérünk olyan zsűritagokat is, akik nem bíráltak pályamunkát, de erre csak akkor kerül sor, ha nem sikerült olyan bírálókat találnunk, akik vállalják a zsűrizési feladatokat is. Speciális szaktudást igénylő pályamunkák esetén egy-egy olyan bírálót is felkérünk, aki a szűkebb szakterület ismeretében előzetes bírálatot készít, de a zsűrizésben nem vesz részt.

A befutott dolgozatokat plágiumvizsgálatnak vetjük alá. Minden olyan dolgozat, amely nagy fokú egyezést mutat bármely az adatbázisban fellelhető másik dokumentummal, egyéni elbírálás alá esik. A dolgozatokat természetesen nem csak tartalmilag, de formailag (terjedelem stb.) is ellenőrizzük.

Minden dolgozatot legalább két a témában megfelelő jártasságú szakember bírál el. A bírálóknak részletes útmutatót biztosítunk a bírálati szempontokról, a pontozásról, a bírálatok elkészítésének határidejéről, a bírálat stílusára vonatkozó javaslatról és a bírálati folyamatot érintő egyéb szabályokról. A bírálókat a bírálat elkészítésének határideje előtt e-mailben is emlékeztetjük a közelgő határidőről, így biztosítva a gördülékeny lebonyolítást.